O portalu

Slovenske stene so spletni portal, ki združuje in predstavlja alpinistične smeri na območju Slovenije. Idejno osnovo so dobile pri pionirskem in dovršenem podvigu Petra Podgornika s portalom Primorske stene, ki ostajajo samostojno spletno mesto, na področje oz. območje katerega spletišče Slovenske stene ne posega. Slovenske stene so projekt oziroma spletno mesto, ki raste in se razvija: seznam smeri se sproti dopolnjuje in preverja, za kar smo odgovorni kot alpinistična skupnost. Naš cilj je, da bi bila na portalu vsaka smer predstavljena čim bolj celovito: s podrobnim opisom, skico in vrisom na fotografijo.

UREDNIŠTVO

Glavni urednik spletnega portala Slovenske stene je Matic Košir, posamezna področja pa urejajo področni uredniki. Za območja, kjer še ni napisanih urednikov jih iščemo. Kandidati se javite na info@slovenskestene.si

Področje Urednik
Krma Oto Žan
Kot
Vrata Raf Kolbl
Martuljek  Vid Vilhar
Krnica
Vršič Matic Košir
Tamar Katarina Noč
Bohinj  Borut Gogala
Karavanke od Tromeje do Stola Matic Košir
Ljubelj Miha Zupan
Dolina Kokre Katarina Rogelj
Kamniške gore Gal Kokelj
Robanov kot in Lučka bela Andrej Grmovšek
Zgornja Savinjska dolina  Matej Balažic
Zgornja Savinjska dolina Samo Sotlar – Patricija Verdev
Koroške gore Jan Špiler
Jezersko Jaka Capuder
Dolina Kolpe
Vipavska dolina Ožbej Marc
Osp

 

Uredniki so na voljo na spletnih naslovih info@slovenskestene.si (splošne zadeve) in smeri@slovenskestene.si (če želite sporočiti zadeve o smereh).

 

NAVODILA ZA UPORABO PORTALA

  • ZAVIHKI

Poleg nabora smeri so na portalu zbrane tudi novice o pomembnejših spremembah ali dopolnitvah, prav tako lahko med novicami najdete kakšno zanimivost. Ker se zavedamo, da so tiskane izdaje vodnikov še kako pomembne in dobrodošle, njihova dediščina pa nenadomestljiva, lahko do njihovih izdajateljev ali založnikov dostopate v zavihku Povezave. Slednje se bodo dopolnjevale tudi z ostalimi koristnimi povezavami, ki nudijo informacije o (slovenskem) alpinizmu.

  • NAPREDNO ISKANJE

Ključna prednost portala Slovenske stene so napredne možnosti iskanja. Z iskalnikom (lupo) med zavihki lahko iščemo po ključnih besedah, bistveno pa iskanje želene smeri olajšajo izbirni meniji, s pomočjo katerih določimo parametre (tip smeri, območje, orientacijo stene, težavnost smeri in varovanje) in tako hitreje poiščemo primeren cilj.

Med tipi smeri lahko izberemo skalne, zimske in slapove, ob njih pa v slovenskih stenah najdemo tudi ferate. Ker alpinisti za zimske vzpone veliko plezamo z orodji v zato namenjenih plezališčih, so med možnostmi izbire tudi drajtulišča (plezališča za plezanje z orodji).

Izbiri področij nam omogoča izbiro gorstev oz. pri posameznih osamljenih stenah (Osp, Kolpa …) neposredno izbiro teh sten. Ob izbiri nekega področja se nam izpišejo vse smeri na tem področju po abecednem redu.

Orientacija stene predstavlja ekspozicijo njenega pretežnega dela, ki je opredeljena s štirimi osnovnimi smermi neba. Vse vmesne kombinacije (SV, JV, JZ in SZ) so pridružene najbližji osnovni smeri neba.

Težavnost smeri je opredeljena z UIAA lestvico za letne smeri in kanadsko lestvico za zimske smeri; dodane so tudi ocene za tehnično plezanje. Vse smeri, katerih ocene odstopajo v + ali – od osnovne, bodo ob izbiri priključene osnovni oceni (primer: ob vnosu ocene V v iskalnik, bodo pridružene tudi vse smeri z oceno V+ in V-).

Pri izbiri tipa varovanja lahko izberemo med klini, svedrovci ali kombinacijo obojega.

  • VNOS NOVE SMERI

Ob preplezani novi smeri nam lahko podatke o njej sporočite preko obrazca (in zavihka) »vnesi novo smer«, kjer določite osnovne parametre, nato pa v stiku z urednikom po potrebi še dopolnite podatke ali uredite vnos.  Obrazec je namenjen sporočanju novih smeri in ne smeri, ki so že kje opisane in jih še ni na portalu.

Prav tako lahko preko obrazca ali neposredno na naslov smeri@slovenskestene.si sporočite podatke o smereh (morebitne spremembe, novosti, objavite fotografijo z vrisom, dodate opis itn.). S tem namenom vas ob vsaki smeri čaka povezava na obrazec »sporoči spremembo«.

SIMBOLI

(Prečrtan krogec) predstavlja smer, za katero ni na voljo vseh potrebnih podatkov oz. so le ti potrebni dodatnega preverjanja.

(Rdeč križec) označuje spremembo v določeni smeri, v opisu pa je sprememba točno opisana (podor, manjkajoči svedrovci,…)

  • ODGOVORNOST

Kljub temu, da so informacije, ki jih dobimo iz opisov, skic oziroma vodnikov na spletnem mestu Slovenske stene, morda ključne za izbiro in izvedbo naše ture, se je potrebno zavedati, da vse še zdaleč niso povsem natančne in preverjene. Ukvarjanje z alpinizmom je tvegana dejavnost, kjer vsak posameznik prevzema odgovornost za svoje početje; odgovornost spletnega mesta in njegovih urednikov je pri tem izključena.