Jezersko

Jezersko je obmejni gorski kraj, ki leži v kotlinici potoka Jezernice in ledeniških dolin: Ravenske in Makekove kočne, na meji med Kamniško – Savinjskimi Alpami in Karavankami. Na jugovzhodni strani kotlino zapirajo mogočna ostenja Grintovcev, na zahodni in severozahodni strani Storžič in Virnikov Grintovec. Jezersko je dobilo ime po jezeru, ki je nekdaj pokrivalo območje od cerkve Sv. Andreja do Stare cerkve Sv. Ožbolta. Ob izteku Ravenske Kočne danes leži umetno Planšarsko jezero. V zgornjem delu Makekove kočne pada 130 metrov globoko najvišji slovenski slap Čedca.

Izhodiščni planinski postojanki za vzpone v ostenju nad Jezerskim sta Kranjski planinski dom na Vadinah in Češka koča. Koča na Vadinah je opremljena z mobilnim telefonom, obe postojanki pa imata tudi radijsko zvezo z dolino.

Kranjski planinski dom na Vadinah se nahaja na višini 1700 m, pod stenami Štruce in Skute. Zgradilo ga je Planinsko društvo Kranj leta 1977. Odprt je od junija do septembra. Ima 40 ležišč v sobah. Ima tudi zimsko sobo s 6. ležišči. Dom je izhodišče za vzpone v Babah, Rinkah, Skuti, Štruci in Dolgem hrbtu. Dostopi: Najprej do spodnjih postaj tovornih žičnic: z Jezerskega (od Kazine) še kilometer in pol naprej po asfaltirani cesti proti mejnemu prehodu Jezerski vrh, nato desno do Planšarskega jezera. Dalje po cesti do kmetije Anclovo in naprej do spodnjih postaj žičnic (5 km, peš 1.30 h). Cesta je prevozna poleti in jeseni do konca, pozimi pa le do kmetije Anclovo. Dalje do Kranjske koče na Vadinah so tri možnosti:

1 Lovska pot: Predstavlja najlažji prehod na Vadine. S parkirišča po markirani poti levo skozi gozd do roba melišča. Po in ob melišču v smeri proti severozahodni steni Velike Babe. Pot se sprva počasi vzpenja, nasproti Velike Babe pa vedno bolj. Čez poraščen skok do spominske plošče. Od tu še 15 minut do doma na Vadinah. 1.30 h.

2 Slovenska pot: Je najzahtevnejša in najkrajša pot na Vadine. Od spodnje postaje žičnice za Češko kočo po slabo vidni markirani poti proti Žrelu do melišča (snežišča). V spodnjem delu levo preko njega in po strmi, zavarovani (zelo zahtevni) poti čez približno 100 m visoko steno. Dalje po poraslem pobočju še 10 min do koče na Vadinah. 1.10 h.

3 Pot skozi žrelo: Pot je najpomembnejša kot povezava med Češko kočo in domom na Vadinah, predstavlja pa tudi najkrajšo pot z Vadin v dolino. Dostop podoben kot pri Slovenski poti. Po melišču naravnost navzgor in levo do markirane poti. Po njej levo v tesno in strmo okoli 100 m visoko grapo. Po njej (zelo zahtevna pot – nevarnost padajočega kamenja) na rob stene. Dalje po poraščenem pobočju še 15 min do koče na Vadinah. 1.30 h.

Do koče je možno priti tudi z Okrešlja, čez Savinjsko in Jezersko sedlo (2.30 h) in s Češke koče do Žrela in po poti skozi Žrelo (1 h).

Češka koča leži na robu Spodnjih Ravni. Leta 1900 jo je zgradila Češka podružnica SPD. Ima 70 ležišč, od tega 30 na skupnih ležiščih. Koča ima tudi zimsko sobo z 8 ležišči. Koča je izhodišče za vzpone v zahodnem delu Dolgega hrbta, Grintovcu, Dolški škrbini in Kočni. Dostopi:

1 Z Jezerskega: Od hotela Kazina preko mostu in kakšnih 500 m po cesti. Dalje levo na markirano pot in po njej do koče. 2 h. Velik del poti je mogoče opraviti z avtomobilom mimo domačije Makek.

2 Od tovorne žičnice: a) Od spodnje postaje žičnice desno in po markirani stezi skozi gozd do poti, ki vodi z Jezerskega. Po njej levo do koče. 1.15 h. b) Po stezi do Melišča pod Žrelom. Tu desno in navzgor po malem Žrelu na stezo, ki pripelje z Vadin skozi Žrelo. Po njej desno do Češke koče. 1.15 h. Ta varianta predstavlja tudi najhitrejši sestop v dolino (40 min).

Do Češke koče je mogoče priti tudi s Cojzove koče na Kokrskem sedlu in s Kranjskega doma na Vadinah. Od Cojzove koče do Mlinarskega sedla (2 h) in navzdol čez Zgornje Ravni (45 min) na Spodnje Ravni do Češke koče (25 min).

Druga možnost dostopa je s Kranjskega doma na Vadinah. Po poti navzdol skozi Žrelo in dalje navzgor do Češke koče (zelo zahtevno, 50 min).