Stene

Kamniška Bistrica

Kamniška Bistrica je zelo obiskano območje v naših Alpah. Zanimivo je tako za alpiniste, kot tudi za planince in turiste. Glavna izhodišča za alpinistične vzpone so: Dom v Kamniški Bistrici, Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu. Čeprav sta slednji navedeni izhodišči precej oddaljeni od ceste oziroma Doma v Kamniški Bistrici, pa imamo do sten le nekaj minut. Čas dostopa do sten nam skrajšata tudi nedavno obnovljeni bivak Pavla Kemperla na Velikih Podih in bivak pod Skuto na Malih Podih. Smeri na tem območju so primerne za vse plezalce. Tukaj najdemo zelo težke skalne in zimske (ledne) smeri, pa tudi lahke smeri, primerne za manj izkušene. Zanimivi so tudi razni prehodi in lovske steze. Pozimi je mogoče plezati v zaledenelih slapovih, alpinistični smučarji pa bodo našli tudi grape in pobočja za spuste.

V Kamniški Bistrici pa ne bi smeli prezreti še nekaterih znamenitosti. Kilometer pred Domom v Kamniški Bistrici se nahaja Predoselj – ozka soteska z naravnim mostom. Še bolj pa se je narava poigrala z ogromno skalno klado – Žagana peč, ki jo razpolavlja ozka razpoka. Žagana peč leži ob cesti, slab kilometer pred spodnjo postajo tovorne žičnice na Kokrsko sedlo. Zanimiva je Medvedja jama z ostanki bivanja ljudi in živali izpred več kot 30.000 let. Najprimernejši dostop vodi s Krvavca pod Košutno ali pa iz doline Korošice. V bližini je še ena znamenitost – krvava lokev pod Kalšim Grebenom. V dolini ob cesti pod Kurjo dolino se nahaja spominski park s spominskimi ploščami žrtvam gora.

Priporočamo tudi obisk Lepega kamna, ki leži pod Brano ob izteku Bobnarja. Čaka nas zelo lep razgled. V bližini Doma v Kamniški Bistrici pa je še ena zanimivost – Ravbarske luknje, v katerih so prebivali rokovnjači. Zaradi nevarnega dostopa ogleda ne priporočamo.

Za športno plezanje so zanimiva plezališča v dolini: v Sivnici, pa tudi v Kurji dolini, na Žagani peči, na začetku doline Kamniške Bele pod Mešenikom in še kje drugje, ki pa so večinoma neopremljena. Veliko možnosti je tudi za balvansko plezanje, vendar razen redkih izjem to še ni dovolj raziskano in tudi ne očiščeno mahu in prsti.